woensdag 1 juni 2016

Hoe gezond is palmsuiker als suikervervanger?



Suiker en suikerrijke voeding is erg ongezond, dat weten we allemaal. Je wordt niet alleen dik van suiker, ook is het slecht voor je gebit en je hart- en bloedvaten, het brengt je hormoonhuishouding uit balans, het ondermijnt je immuunsysteem, het verhoogt het risico op schimmelinfecties, diabetes type 2 en kanker en het bevordert de (huid)veroudering. Genoeg redenen dus om geraffineerde suikers zoals tafelsuiker zoveel mogelijk te vermijden, maar wat is het alternatief als je een verstokte zoetekauw bent? Een gezonde suikervervanger is kokosbloesemsuiker, dat boordevol goede voedingsstoffen zit en zeer laag is op de Glycemische Index, wat betekent dat de van nature aanwezige suikers veel langer energie geven.



Waarom is kokosbloesemsuiker veel gezonder dan gewone suiker?
Kokosbloesemsuiker, vaak ook kokospalmsuiker of kokossuiker genoemd, wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem. Deze volledig natuurlijke en ongeraffineerde suiker wordt geteeld door kleine boeren in Aziatische landen zoals Indonesiƫ. De productie van kokosbloesemsuiker is zeer duurzaam, omdat de boeren de nectar aftappen van de kokosbloesem zodat de bloesem zelf niet verloren gaat en de boom nog steeds kokosnoten kan produceren, een andere belangrijke inkomstenbron van deze boeren. Nadat de nectar is opgevangen in een klein emmertje wordt deze ingedikt tot een karamelachtige substantie en vervolgens in mallen gegoten. Daarna wordt de suiker afgekoeld, uitgehard en gedroogd en tenslotte fijngemalen in een molen. Er komt dus helemaal geen raffinage of verhitting te pas aan de productie van kokosbloesemsuiker, en dat is ook de reden waarom kokosbloesemsuiker zo rijk is aan goede voedingsstoffen, waaronder verschillende B-vitamines en allerlei mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink en kalium.
Het grote voordeel van kokosbloesemsuiker ten opzichte van geraffineerde suikers is verder dat het een waarde van 35 heeft op de Glycemische Index, wat betekent dat de van nature aanwezige suikers langzaam in de bloedbaan worden opgenomen en dus geen sterke pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, zodat je er langer energie uit kunt halen. Kokosbloesemsuiker kan vanwege de lage Glycemische Index een gezond alternatief zijn voor mensen die last hebben van een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes type 2 (overleg in dit geval wel altijd eerst met je arts), en omdat kokosbloesemsuiker niet bewerkt of verhit is geweest is het ook een zeer geschikt voor rawfood enthousiasten.
Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van kokosbloesemsuiker?
Kokosbloesemsuiker ziet eruit als bruine suiker en kan gebruikt worden ter vervanging van gewone tafelsuiker, in precies dezelfde verhoudingen. Je kunt dus een of meer schepjes kokosbloesemsuiker door je thee, koffie of rauwe chocoladedrank roeren en je kunt het daarnaast gebruiken als ingrediƫnt in koude dranken, rauwe chocolade, ontbijtgerechten, toetjes, (rauwe) cakes en gebak
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten